Kedves olvasó, aki most értékes idődet töltöd e sorok olvasásával, ha végig olvasod ezt a kis szösszenetet lehet, hogy kedvet kapsz, és a már rég óta téged foglalkoztató témában írsz egy jó kis könyvet. Ugyanis csodálatos élmény kézbe fogni egy könyvet aminek a megszületéséig órákat, napokat, heteket, sőt hónapokat égtünk alkotói lázban, és sok-sok nekifutásból, végre megszületett a régen dédelgetett álmunk. Kívánom, hogy minél többen vegyétek a bátorságot és fogjatok neki apró lépésekkel papírra vetni ami a fejetekből ki kívánkozik.

Az első bátortalan próbálkozásom is egy lelkes pillanatban született. Épp a Corel draw megismerésének lázában tobzódtam és a Tiffany technika uralta az életemet. Naponta terveztem és készítettem Tiffany fali órákat. Végül úgy döntöttem, hogy a legjobban sikerülteket egy kis füzetecskében közzé teszem. A Cser kiadót kerestem meg és ha jól emlékszem 70 ezer ft-ot fizettek a digitális adathordozón átadott anyagért.

A következő próbálkozás már nagyobb falatnak látszott, és az is volt. A kopjafák nemcsak gyönyörűek de egy letisztult, kifinomult formavilág mellett élő, nagyon sok mindent kifejező szimbólum rendszer is. Ezek tervezésének, faragásának menetét bemutató könyvet terveztem írni, ahol a szimbólumok jelentését is feldolgoztam. Ez már komoly anyaggyűjtéssel járt. Vásároltam egy jónak mondható fényképező gépet és rengeteg időt töltöttem a budapesti, és székelyföldi temetőkben fellelhető kopjafák, fejfák lefotózásával, tanulmányozásával. A motívumokat is egytől- egyig kifaragtam, hogy egységes, esztétikus kivitelben tudjam bemutatni. Nagy örömömre szolgál, hogy a mai napig kapok visszajelzéseket, hogy a könyvem, és oktató videóim segítségével, bátorításával tanulták, ismerték meg a kopjafa faragást. Gyászunk feldolgozásában mérhetetlenül sokat segít, ha mi magunk, saját kezűleg faragunk meg egy kopjafát, vagy minimum a nevet, dátumot mi faragjuk rá. Ma már lányok, nők is vállalkoznak erre a lélekemelő feladatra, és szépen lassan olyan alkotások születnek amikre én is büszke lennék. Ennek a könyvnek a születésénél is egyik kopjafa faragás oktatás közben szerzett barátom bábáskodott. A fotókat és a borító grafikáját ő készítette. Ennek már tíz éve és alig van 20 darab belőle. Ennél a könyvnél szembesültem először a terjesztők végtelen mohóságával. több helyen próbálkoztam és általában az volt az álláspont, hogy 61% az árából az övék és az összes többi az enyém lehet. Ez enyhén szólva sokkolt. Így terveim szerint az újabb könyveimet már önerőből fogom értékesíteni. Sokkal lassabban megy de majd az utódaim befejezik. A témák kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy hiánypótló legyen és értsek hozza, valamint legyen benne valami olyan új információ aminek az elolvasásakor azt érzi az olvasó, hogy ezért az egy-két dologért is megérte a ráfordított összeget.

A következő téma választását az befolyásolta, hogy az élet majdnem összes területén nagyon fontos az éles vágóeszközök használata. Konyhában, hentesnél, vadászoknál és a fafaragóknál is elengedhetetlen. Sajnos ezt a nagyon fontos szakmát sehol nem tanítják pedig annyira fontos alapismeret mint az úszás. A jól vágó szerszámmal élvezet a munka, és általában nem a borotva éles szerszám a baleset veszélyes. Az alapismeretek  birtokában bárki gyorsan, nagy biztonsággal végezheti a vágóeszközök éleinek karbantartását. A legjobb visszaigazolás az volt amikor az egyik ügyes kezű fafaragónak a véleményével találkoztam az egyik közösségi oldalon, miszerint a könyv elolvasása után neki mert fogni élezni, felszámolva azon aggódását, hogy tönkre teszi a számára annyira szeretett, féltett szerszámokat. Ennek a könyvnek a rajzait, fotóit, fotók utómunkáit én készítettem. Sokat tanultam közben, és a tanulságokat a következő könyvemben felhasználtam. A borítót Jocó BARÁTOM alkotta. Mivel nem tervezem, hogy könyvesboltokban is beszerezhető lesz érdemes a webáruházunkban megrendelni. Szakácsoknak, vadászoknak, katonáknak, de még háziasszonyoknak is kiváló ajándék. A két utolsó könyv megértését megkönnyítik a téma bemutatására készült, és a könyvből QR kóddal is könnyen elérhető oktató filmek.

A napokban kézhez kapott könyv a Faragjunk! De mit mivel? Ez egy picit nagyobb falat. Az ihlette a megírását, hogy rengetegen kerestek meg azzal a kéréssel, hogy nagyon szeretnék kipróbálni magukat a faragásban de segítségre van szükségük, hogy mik a lehetőségek. A fafaragás egy hatalmas torta, rengeteg szelettel. Mindenkinek meg kell találnia, hogy melyik része lehet érdekes számára. Ebben próbálok segíteni ezzel a könyvvel. Itt nagyon kellemes tapasztalatot szereztem. Amikor a Jocó által tervezett borítót bemutattam, nagyon sokan ötleteket adtatok és pár tervet is küldtetek. Végül Ujj Zalán volt olyan kedves, hogy személyesen meglátogatott és végül az ö tervezte borító lett a nyerő. A könyvet gondolat ébresztőnek, segítségnek szántam. Ebből a nézőpontból még nem foglalkoztak a fafaragással. Remélem sokaknak ad bátorítást, ösztönzést az első lépések megtételéhez.

Most készül az első színes Tiffany technikát ismertető szakkönyv. Ebben is lesz pár eddig nem látott újdonság. Csak most kis erősödésre van szükségem mert a családi kasszát több mint lenulláztam az előző két könyvvel. Majd a cím választás és borító témában itt is várom szíves támogatásotokat segítségeteket. Még tervezem a pásztor faragás csodálatos világának bemutatását, és szívesen írnék egy könyvet a magyar anyanyelvű értéket képviselő fafaragókról akik arra is hangsúlyt fektetnek, hogy minél több érdeklődőnek tovább adják ezt a csodát. Ezt úgy gondoltam, hogy az általatok javasolt, környezetetekben lévő faragókra ráirányítjátok a figyelmet, én felkeresem őket és egy két napot velük töltve faggatom, fotózom, sőt videózom őket. Reményeim szerint nagyon szép anyagot össze lehet hozni, de ami a legfontosabb, megismertetni  azokat a faragókat akiktől lehet és érdemes tanulni.

Várom segítségeteket, támogatásotokat, ötleteiteket.

Ha valakinek van ötlete, kapcsolat rendszere, hogy ezeket mi módon lehetne külföldre terjeszteni, kiadni nagyon megköszönöm.