Az évek során többen többször kérdeztétek, hogy milyen fordulatszámú köszörű a legalkalmasabb a szerszámok élezéséhez. Ez a kérdés feltevés így nem is helyes. Mindenféle köszörüléses forgácsolásnál a kerületi sebesség az egyik legfontosabb adat. Az alábbiakban felsorolom a leggyakrabban csiszolás, köszörüvel történő megmunkálás alá vetett anyagokhoz alkalmazott legmegfelelőbb kerületi sebességet.

Hőérzékeny anyagok, műanyagok 5-15 m/s

Szinterizált fémek és karbidok 8-15 m/s

Titánium és hasonló nemesfémek 8-15 m/s

Üveg, porcelán, speciális acél 8-15 m/s

Hőálló műanyagok 20-30 m/s

Fa 15-30 m/s

Rozsdamentes acél, gyorsacél,

szerszámacél. 20-30 m/s

Szürke öntött vas és öntött acélok 30-40 m/s

Szénacélok 30-40 m/s

Sárgaréz, vörösréz, cink, bronz 25-35 m/s

Alumínium és más könnyűfémek 20-35 m/s

Lakkozott, politúrozott felület. 10-15 m/s

A továbbiakban egyszerű megtudni, hogy milyen anyaghoz milyen sebességet válasszak. Az első cellába beirjuk a köszörűkö átmérőjét cm-be megadva, a második cellába a köszörűgép fordulatszámát percben, és máris ott az eredmény m/sec mértékegységben.

Átmérő (cm)

Fordulatszám (perc)

Kerületi sebesség (m/s)

Adódhat a kérdés, hogy milyen lehetőségeink vannak a fordulatszám igények szerinti változtatására. Az egyik járható út, hogy külön meghajtó motor és külön meghajtott tengelyt használunk ékszíjjal megoldva a meghajtást, és a szíjtárcsák átmérőjének változtatásával több fajta fordulatszámot tudunk elérni. A másik sokkal elegánsabb megoldás, a frekvencia váltó alkalmazása, amelyik szerkezet általában 240 volt monofázisból hoz létre 400 volt feszültségű három fázisú váltóáramot de az 50 Hercz frekvencia szabályozható felfele is és lefele is elég tág tartományok között. Azt vegyük figyelembe, hogy a köszörű gépek általában 2900 fordulat/ percre lettek tervezve és a csapágyakat nem illik nagyon túl pörgetni. A frekvencia váltó másik hatalmas előnye, hogy ahol nincs három fázis ott is tudunk üzemeltetni három fázisú motorokat. Kérlek minél többen szóljatok hozzá, mert a bejegyzések nagy része az általatok feltett kérdések alapján készül.