Faanyagok vegyi szárítása

A woodfix mint favédő és szárító felületkezelő anyag. Valamelyik weboldalamon pár évvel ezelőtt említést tettem egy nem régen kifejlesztett vegyszerről amelynek a segítségével a teljesen frissen kivágott fáknál is el lehet érni, hogy ne repedjenek és ne vetemedjenek száradáskor. Ez az anyag a WOODFIX ami itthon is beszerezhető.és a mellékelt fotókonlátható különböző kiszerelésben.

Hogyan használjuk a Woodfix multifunkciós fakezelőt?

A Woodfix egy felszívódó anyag, nem bevonó. Ez egy egyedülálló termék, mely rendkívül gyorsan beivódik a fa teljes rostszerkezetébe. A Woodfix az évgyűrűk korai pásztáján keresztül szívódik fel, és onnan hatol be a faanyagon belül a kései pásztába és annak környékére. Miután Woodfixel kezeltük, a fa nem fog megdagadni vagy zsugorodni és 100%-osan méretstabillá válik. A Woodfix egy oldószer alapú fakezelő, amely eltávolítja a vizet a fából. A Woodfix texasi vöröscédrus olaj és szabadalmaztatott szilikon alapú hatóanyag keveréke, fehér ásványi olaj oldatban. A szilikon összetevő megköti a vizet, az ásványi olaj szállítja a hatóanyagot mélyen a fa rost-és sejtszerkezetébe. A kezelés után és a belső katalitikus konverzió bekövetkeztével a kezelt fa felveszi a “megkövesedett fa” korai tulajdonságait. “A nedvesség hiánya a későbbi problémák hiánya” és a kezelés időpontjától számítva nem lesz nedvesség a fa sejtjeiben, következésképpen semmilyen rovar vagy fakorhadást okozó tényező nem lesz hatással a faanyagra. 
A Woodfix egy teljesen áttetsző folyadék, mely hasonlít a vízre és körülbelül ugyanolyan viszkozitású. A cédrusolaj összetevő miatt esetenként enyhe színeltérés tapasztalható, ami nem befolyásolja a termék minőségét. Kezeléshez használhatunk ecsetet, (airless) szórópisztolyt, merítést vagy telítéses eljárást. A legesztétikusabb eredmény eléréséhez ajánlott a kezelés előtt alaposan megtisztítani a felületet, melyet kezelni szeretnénk. A Woodfix nem fogja megváltoztatni a fa meglévő színét vagy megjelenését, a kezdeti “nedves hatás” néhány napon belül megszűnik, ugyanolyan marad, mint a kezelés előtt. A termék képes áthatolni a korábban használt színezőn és mázon, de ne feledjük, hogy a korábbi rétegek eltávolításával mindig jobb eredményt és sokkal tetszetősebb látványt fogunk elérni. Egy nagynyomású tisztító segít helyreállítani a fa eredeti felületét, azáltal hogy eltávolítjuk az UV-sugárzás hatására elszürkült réteget és a beivódott szennyeződéseket.

Hol és mire használható? 

Kül-és beltéri használatra egyaránt javasolt, például bútorok, kerítések, stégek, oszlopok, karámok, padlók, szerkezeti elemek, stb. kezelésére. Stabilizálja a fát, és rendkívül hosszú védettséget biztosít vetemedés, nedvesség, méretváltozás ellen, ellenállóvá teszi fakárosító behatásokkal szemben. 

Kezelt faanyag vízfelvétele 

A fában lévő nedvesség kötött és szabad víz formájában van jelen (1.ábra). A száraz faanyag vízfelvételkor a kötött víz igényét elégíti ki. Ennek következtében a fa megdagad. A száradás során az alakváltozás akkor indul meg, amikor a kötött víz kezd eltávozni a fából. A szabad víz jelenléte nem okoz méretváltozást a fánál. 
A Woodfix a kezelést követő 72 órán belül kb. 80%-át eltávolítja a fában lévő víznek; megköti vagy elpárologtatja a felesleget. Kb. 30 napon belül teljesen kiszárítja a fát, a szabad víz távozik, a sejtekben lévő kötött víz pedig a Woodfixel reakcióba lépve átalakul egy zselészerű anyaggá, ami teljesen kitölti a fa sejtjeit. Ha a kezelt fa később nedves, párás környezetbe kerül, akkor csak a szabad vizet veszi fel, és rövid időn belül le is adja azt, ha szárazabb környezetbe kerül. Mivel kötött víz felvétel nincs, alakváltozás sem lép fel.
(Köszönjük a Washingtoni Egyetemnek , hogy rendelkezésünkre bocsátotta az alábbi ábrákat:) 

Woodfix – Multifunkciós fastabilizáló Család- és környezetbarát fakezelés

 

 

  • Kezelje a deszkát egyszeri alkalommal a tartós famegóváshoz
  • Kezelje a fát az összeszerelés előtt vagy után
  • Használható nedves vagy nyers fán, kiszárítja a fát
  • Megakadályozza a víz és rovarok bejutását, a fa korhadását (szuvasodását)
  • A repedések kialakulását meggátolja
  • Megállítja a fa térfogat növekedését és térfogatcsökkenését
  • Biztonságos gyerekekre és háziállatokra nézve
  • A kezelt fát lehet színezni vagy festeni

 

  • A meglévő faszerkezetekben elszigeteli a mérgező anyagokat

A Woodfix egy veszélyes vegyszerektől mentes fa tartósító és szárító oldat. Ez az erőteljes fa tartósító szer alkalmazható az összes kemény- és puha fafajtára. Gerendára, ajtófélfára, borító anyagokra és bambuszra egyaránt. Nincs szükség túlnyomásos eljárásra. Kirekeszti a fában levő nedvességet és gondoskodik a korhadás mentes, vízhatlan és termeszmentes fabelsőről, korlátlan ideig. Egyszerűen tegye a fát Woodfix oldatba és áztassa be vagy vigye fel ecsettel, hengerrel vagy “airless” festékpisztollyal. Segít helyreállítani és fenntartani a fa természetes szépségét, és ha szükséges, a száradást követően, kb. 72 óra elteltével már festhető. A különleges szabadalommal védett szilikon és cédrusolaj adalékok kiküszöbölik a fa természetes repedését, meggörbülését és méretbeli elváltozásait, szemben a szárítókamrákban kezelt faanyagokkal. Nincs szükség semmilyen speciális rögzítő anyagra. A szögek és csavarok biztosan rögzülnek a fában. A Woodfix használható furnérlemezen, OSB-n és bútorlapon is. Biztonságos a gyermekekre és háziállatokra nézve. Nem mérgező. Használható más kémiailag kezelt felület bevonására és kezelésére is. 

Első a biztonság: 
A Woodfix nem különösebben veszélyes készítmény, azonban a biztonság kedvéért mindig ajánlott, ha szemvédőt és kesztyűt használunk, amikor festékekkel és oldószerekkel dolgozunk. Mossunk kezet szappannal és vízzel, hogy eltávolítsuk a kifolyt vagy a bőrön felgyülemlett anyagot. Ha véletlenül szembe került valamennyi anyag, akkor öblögessük bőségesen vízzel. Ha a ruhánkra került ajánlott ruhát váltani, mert bőrkiütést okozhat, ha a bőr sokáig van kitéve az oldat hatásának. Mindig viseljünk maszkot, ha levegős kompresszort használunk (festékszórók). Ha nem viselünk védőruházatot, amikor fej fölötti kezelést végzünk, a kezelés befejeztével ajánlott ruhát cserélni. 

Kezelés időpontja: 
A termék alkalmazható már fagypont feletti hőmérsékletnél is, azonban ilyenkor elhúzódik a felszívódás és a fában lezajlódó reakció. A kezelést a nap legmelegebb időszakában érdemes végrehajtani, mikor a fa kitágul hő hatására. A magasabb hőmérsékleten végzett kezelés felgyorsítja a beszívódást a fa kitágulása miatt, és következésképpen lerövidíti a kezelés időtartamát. 

Vízszintes kezelések: 
Vigyük fel a Woodfixet egy a meghatározott, körülbelül 10 m- es (vagy kisebb) területre. Vízszintes felületeken addig folytassuk az oldat felvitelét, amíg a felület nedvesen fényessé válik. Ezután menjünk vissza a kiindulóponthoz, és amikor az oldat beszívódott a fába, kezdjük el a kezelést újra. Ismételjük meg az eljárást legalább háromszor, vagy amíg gyorsan szívódik fel az anyag. A Woodfix ezután átitatja a fát, és a folyadék függőleges és vízszintes irányban terjedve fog beépülni a fa rostszerkezetén keresztül. Menjünk a következő kijelölt területre és ismételjük meg a fenti eljárást. Bizonyosodjunk meg arról, hogy van elegendő oldat a kezelés befejezésére a kijelölt területeken, hiszen a részleges kezelés nem fog “életre szóló megoldást” eredményezni. Nem szükséges a kétoldali kezelés, azonban a Woodfixből annyit kell felvinni az adott felületre, amennyi a teljes telítettséghez szükséges. A későbbiekben bármikor újra lekezelhetjük a felületet, ekkor a felszívódás már minimális lesz, és az oldat a fa felületi rétegében tárolódik. 

Függőleges kezelések: 
Függőleges felületek kezelésekor haladjunk fentről az alapzat felé, engedve, hogy a lefolyt oldat hasznosuljon a kezeletlen fán. Türelmesnek kell lenni, amikor függőleges felületeket kezelünk, mivel sokkal nehezebb nedvesen tartani a fát, mint a vízszintes felületeken. Esetenként sokkal célszerűbb ecsetet használni, mint festékszórót. Nagyobb faházak és kerítések kezelésére “airless” festékpisztoly használata ajánlott, melyhez a lehető legkisebb fúvókát használjuk. Az “airless” szórópisztoly előnye, hogy kisebb a permetköd képződés. 

Merítéses eljárás: 
A fába való behatolás változó, a fa szerkezetétől és sűrűségétől függ. Pl. egy 2 coll vastagságú erdeifenyő 20 percen keresztüli alámerítése teljes átitatódást eredményez. Nagyobb méretű faanyagoknál, mint pl. talpfa vagy oszlop, kb. 1 óra szükséges a felszívódáshoz. Az OSB lap, farostlemezek, furnérlemezek nagyon gyorsan beszívják az oldatot. Célszerű a munkadarabot néhányszor kiemelni, mivel a fában és a felületen kialakuló levegő buborékok jelentősen lassíthatják a folyamatot. 

Nyomásos telítés: 
A következő táblázat tartalmazza a nyomásos telítés javasolt időtartamát különböző nedvességtartalmú faanyagnál. 

Javasolt gépidők és beállítások 

Nedvesség
tartalom
Vákuumos
előkezelés
Telítés Vákuumos
utókezelés
5% – 10% 15 perc 30 perc Min 5 perc
10% – 30% 15 perc 15 perc Max 15 perc
30% – 100% 15 perc 30 perc Min 5 perc

Vákumm: 15-28 Hg mm Nyomás: 120-175 PSI (8,27-12 bar) Hőmérséklet: 26-65°C 

Csepegtetés: 
A merítéses, vákuumos vagy túlnyomásos kezelések után kb. 3-5 perc csepegtetést követően a visszamaradt anyag, korlátozás nélkül újra felhasználható. 
A kezelt fa 10-15 percen belül raktározható vagy szállítható. 

Repedéssel, vetemedéssel szembeni védelem: 
Bármelyik fent említett felviteli eljárás segít a repedések kialakulásának csökkentésében. Szinte minden fafajtánál jelentős védelmet biztosít, azonban olyan típusoknál, amelyeknél jelentős belső feszültség halmozódik fel, mint pl. egyes gyümölcsfák, korlátozott az eredmény. Kemény fáknál minél nyersebb a fa a kezelés pillanatában, annál jobb eredményt kapunk. 

Általános szabályok: 
Kezelés előtt el kell távolítani a fakérget és háncsot, mivel rendkívül lassítja a felszívódást! Ha nem lehetséges, akkor a fa végein keresztül is megoldható a telítés. 
Nem szükséges túlnyomást alkalmazni, a vákuumos eljárás hasonló eredménnyel használható. 

Kiadósság: 
Fa fajtától függően kb. 6-12liter szükséges köbméterenként a teljes telítéshez. Ennél több csak néhány puhafa fajtánál fordulhat elő, keményfáknál az alsó határérték jellemző. A kiadósságot befolyásolja a fa nedvességtartalma; minél nagyobb ez az érték, annál kevesebb Woodfix szükséges a kezeléshez. 

Szín, illat: 
Áttetsző szín, kihangsúlyozza a fa erezetét. Kellemes cédrus illat, beltéri használatra is. 

Színezők, festékek felvitele: 
A Woodfix-el kezelt fa bevonására olaj bázisú bevonatok vagy festékek ajánlottak. Ezek a típusú bevonatok jobban alkalmazkodnak az oldószeres kezelőanyagokhoz, mint a vízzel hígítható készítmények. Mindemellett bármelyik hatékonyan használható probléma nélkül. 24 óra várakozási idő ajánlott, mielőtt felvisszük az olajbázisú színezőket vagy festékeket. 72 óra várakozási idő szükséges a vízbázisú festékek felvitele előtt 20 °C körüli hőmérséklet esetén. A fel nem szívódott anyagot festés előtt vagy le kell törölni, vagy megvárni a teljes száradást, ellenkező esetben filmképződési problémát okozhat, és ronthat a bevonat keménységén, fényén! A festékeknél és színezőknél megnövekedett tapadás tapasztalható, amikor a Woodfix-el kezelt fára visszük fel őket, mivel a fa soha többé nem fog “mozogni” – ez az a jelenség, amely felelős az összes bevonat és festék lepattogzásáért. 

Gittek, ragasztók használata: 
A legtöbb kereskedelemben kapható gitt és ragasztó használható, azonban figyelni kell arra, hogy csak száradás után biztosított a tökéletes eredmény. Egyszerű tapintással megállapítható, hogy olajos vagy száraz a felület. 

Rögzítő elemek, csavarok: 
Nincs szükség semmilyen felületvédelemre a felhasznált anyagoknál. 

A felszerelés tisztántartása: 
Tisztításra nincs szükség Woodfix használata esetén. Csak tegyük vissza a fedelet, kupakot a megmaradt anyag tartályára, és tegyük egy olyan helyre, ahol nincs nyílt tűz. A termék minőségét korlátlan ideig megőrzi. 

Tárolás 
A terméket lehetőleg ne tároljuk fagyveszélynek kitett helyen, mert a térfogatváltozás a zárókupaknál tömítetlenséget okozhat, azonban a termék mínusz 5°C-ig nem károsodik, korlátlan ideig eltartható.